Interview Philip Eijlander

Interview Philip Eijlander

Interview Philip Eijlander

Banner bericht

Word anders

Tijdens je studie moeten studenten bezig zijn met tentamens halen, scripties schrijven en zorgen dat je alles netjes afrondt, vindt Philip Eijlander. De Rector Magnificus van Tilburg University denkt dat nevenactiviteiten belangrijk zijn om je verder te ontplooien en te ontwikkelen. “Denk hier aan besturen van studieverenigingen, actief zijn in de medezeggenschapsraad, deelnemen aan studentenverenigingen en stages. Daardoor ontwikkel je je meer dan door alleen de vakkennis te bestuderen. Voor de student is het daarnaast ook verrijkend, maar dat het ook bij het vinden van een baan belangrijk is. Je ziet ook steeds vaker dat studenten door die nevenactiviteiten hebben kunnen zien wat ze waard zijn en daardoor een baan krijgen. Werkgevers krijgen zoveel sollicitatiebrieven binnen dat ze niet alleen kijken naar je diploma. Het is belangrijker om te weten wat je nog meer gedaan hebt.”

Genoeg om uit te kiezen

Tilburg biedt een ruim aanbod aan nevenactiviteiten. Van deelnemen aan een hockeyvereniging tot een bestuursfunctie binnen je studievereniging. Philip Eijlander ziet Tilburg University dan ook als een bron van mogelijkheden. “Besturen van de verschillende faculteiten en bijvoorbeeld de medezeggenschapsraad zijn belangrijke mogelijkheden op de universiteit waar studenten dan ook volop voor werken.”

Kwestie van combineren

Hoewel Eijlander wil dat iedere student iets extra’s naast zijn studie doet, betekent dat niet dat studenten studievertraging moeten oplopen. “Actieve studenten moeten het zien te combineren en dat is zeker mogelijk. Het is een kwestie van goed plannen. Er moet vooral niet gedacht worden dat het actieve studentenleven belangrijker is dan studeren. Dan doe je jezelf te kort.” Volgens de rector magnificus wordt plannen een stuk makkelijker als je een drukke agenda hebt. “Je gaat bewuster met je tijd om als je veel te doen hebt. Studenten die weinig te doen hebben, zijn eerder geneigd om hun tijd niet bewust in te vullen.”

Verleden Eijlander

Eijlander is vroeger ook een actieve student geweest. Een studentenvereniging sprak hem niet aan dus ging hij voor de sport. “Ik heb op een behoorlijk hoog niveau volleybal gespeeld. Daarnaast was ik in die vereniging erg actief. Het trainen van andere teams en ook bestuurlijke functies heb ik beoefend.” De volleyballer studeerde toen bestuurskunde aan de Universiteit Twente en probeerde zijn drukke leven te combineren. En dat heeft volgens hem ook gevolgen gehad voor zijn latere carrière. “Als ik er op terug kijk, dan is mijn actieve studententijd zeker vormend voor mij geweest.”

Tip

Probeer in het eerste jaar een goede start te maken. Zorg dat je al je vakken haalt en ook je BSA waardoor je meer vrije tijd hebt om iets naast je studie te doen.